Δίαιτα detox ή αποτοξίνωσης - Τι ισχύει τελικά;

Δίαιτα detox ή αποτοξίνωσης - Τι ισχύει τελικά;

Οι γιορτές πέρασαν και είναι η στιγμή που αρχίζει ο απολογισμός για τα γεύματα που καταναλώθηκαν, την ποσότητα, την ποιότητα, ίσως ήπιαμε και ένα ποτηράκι αλκοόλ παραπάνω και τώρα τι;

Το διαδίκτυο κατακλύζεται με διαφημίσεις και άρθρα για δίαιτες αποτοξίνωσης και detox καθώς και διάφορα σκευάσματα που υπόσχονται να μας αποτοξινώσουν.

Εδώ θα μιλήσουμε για τις δίαιτες αποτοξίνωσης και θα δούμε κατά πόσο βοηθούν το σώμα μας.

Αρχικά πολλές έρευνες έχουν δείξει πως οι πολύ χαμηλές σε θερμίδες δίαιτες μειώνουν το βασικό μας μεταβολισμό σε πολύ χαμηλά επίπεδα ώστε να μπορέσει το σώμα να λειτουργήσει με ελάχιστη ποσότητα ενέργειας. Όταν όμως επανέλθουμε στις προηγούμενες διατροφικές μας συνήθειες παρατηρείται άμεση πρόσληψη βάρους. 

Τις περισσότερες φορές η απώλεια βάρους οφείλεται σε απώλεια υγρών και αφυδάτωση (ας μην ξεχνάμε ότι το 60% του σώματος μας αποτελείται από νερό).

Για ποιο λόγο λοιπόν να θέσουμε το σώμα μας σε μία τόσο «βασανιστική» για αυτό κατάσταση ενώ μπορούμε απλά να στραφούμε σε μία καθημερινή διατροφή πλούσια σε φρούτα, λαχανικά και φυτικές ίνες;

Με άλλα λόγια, αντί να ψάχνουμε τις εύκολες και γρήγορες λύσεις, μπορούμε να βάλουμε στη διατροφή μας τρόφιμα πλούσια σε αντιοξειδωτικές ουσίες χωρίς να αποκλείουμε, βεβαίως, τις υπόλοιπες τροφές.

Τέτοια τρόφιμα είναι:

1) Το ελαιόλαδο (βιταμίνη Ε)

2) Η μαύρη σταφίδα (βαννιλικό οξύ, ανθοκυανίνες, κ.ά.)

3) Το ρόδι (ελλαγικό οξύ, βιταμίνη C, πουνικαλαγίνες)

4) Τσάι του βουνού (φλαβονοειδή)

Τα παραπάνω είναι μόνο μερικά από τα τρόφιμα που παραδοσιακά βρίσκονται στη διατροφή μας.

Ποτέ δεν πρέπει να ξεχνάμε να εμπιστευόμαστε το σώμα μας και να το φροντίζουμε.

Το σώμα μας διαθέτει από μόνο του μηχανισμούς δράσης ενάντια στις τοξίνες.

Εάν λοιπόν εμείς ακολουθήσουμε μία υγιεινή διατροφή, ενυδατωνόμαστε σωστά, ασκούμαστε συχνά και κοιμόμαστε επαρκώς, τότε συμβάλουμε στη σωστή λειτουργία των οργάνων του σώματός μας που απομακρύνουν τις τοξίνες από το σώμα.