Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και απαραίτητα ιχνοστοιχεία στη διατροφή μας.
Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικός;
Είναι απαραίτητος για το σώμα μας διότι:
-
Βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου στα μυϊκά μας κύτταρα αφού αποτελεί μέρος της μυοσφαιρίνης.
-
Είναι δομικό συστατικό πολλών ενζύμων και ορμονών που συμμετέχουν σε διάφορες διεργασίες του σώματος.
-
Εμπλέκεται στη σύνθεση και τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και της μυελίνης, άρα επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία.
-
Είναι απαραίτητος για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Στα τρόφιμα τον συναντάμε σε δύο μορφές:
-
Αιμικός, που περιέχεται στο κόκκινο κρέας, στα ψάρια και τα πουλερικά και απορροφάται σε μεγαλύτερο ποσοστό από το σώμα.
-
Μη αιμικός σίδηρος, που περιέχεται στα όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά, αυγά και απορροφάται σε χαμηλότερο ποσοστό από το σώμα.
Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου:
-
Αποφύγετε να καταναλώνετε τσάι ή καφέ μαζί ή κοντά στα γεύματα διότι μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου.
-
Για καλύτερη απορρόφηση συνδυάστε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C. Για παράδειγμα μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι στο κρέας, πιπεριές στις φακές ή να πιείτε μία πορτοκαλάδα μαζί με το γεύμα σας.
-
Αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, τυρί) 2 ώρες πριν, κατά τη διάρκεια του γεύματος και 2 ώρες μετά. Το ασβέστιο ανταγωνίζεται με το σίδηρο οπότε δεν γίνεται σωστή απορρόφησή του τελευταίου από το σώμα.