Σίδηρος και Διατροφή

Ο σίδηρος αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά και απαραίτητα ιχνοστοιχεία στη διατροφή μας.

Γιατί όμως είναι τόσο σημαντικός;

 

Είναι απαραίτητος για το σώμα μας διότι:

  • Βοηθά στη μεταφορά του οξυγόνου στα μυϊκά μας κύτταρα αφού αποτελεί μέρος της μυοσφαιρίνης.

  • Είναι δομικό συστατικό πολλών ενζύμων και ορμονών που συμμετέχουν σε διάφορες διεργασίες του σώματος.

  • Εμπλέκεται στη σύνθεση και τη λειτουργία των νευροδιαβιβαστών και της μυελίνης, άρα επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία.

  • Είναι απαραίτητος για την σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

 

Στα τρόφιμα τον συναντάμε σε δύο μορφές:

  • Αιμικός, που περιέχεται στο κόκκινο κρέας, στα ψάρια και τα πουλερικά και απορροφάται σε μεγαλύτερο ποσοστό από το σώμα.

  • Μη αιμικός σίδηρος, που περιέχεται στα όσπρια, λαχανικά, γαλακτοκομικά, αυγά και απορροφάται σε χαμηλότερο ποσοστό από το σώμα.

 

Συμβουλές για καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου:

  • Αποφύγετε να καταναλώνετε τσάι ή καφέ μαζί ή κοντά στα γεύματα διότι μειώνουν την απορρόφηση του σιδήρου.

  • Για καλύτερη απορρόφηση συνδυάστε τρόφιμα πλούσια σε σίδηρο με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C. Για παράδειγμα μπορείτε να προσθέσετε λεμόνι στο κρέας, πιπεριές στις φακές ή να πιείτε μία πορτοκαλάδα μαζί με το γεύμα σας.

  • Αποφύγετε την κατανάλωση γαλακτοκομικών (γάλα, γιαούρτι, τυρί) 2 ώρες πριν, κατά τη διάρκεια του γεύματος και 2 ώρες μετά. Το ασβέστιο ανταγωνίζεται με το σίδηρο οπότε δεν γίνεται σωστή απορρόφησή του τελευταίου από το σώμα.


Εκτύπωση