Jackfruit, το νέο υποκατάστατο κρέατος που χρησιμοποιούν οι vegans.

Jackfruit, το νέο υποκατάστατο κρέατος που χρησιμοποιούν οι vegans.

Τι είναι λοιπόν αυτό το νέο φρούτο που όλο και περισσότερο βλέπουμε να χρησιμοποιείται από άτομα που ακολουθούν μία αυστηρή χορτοφαγική διατροφή;

Το jackfruit ή jack tree είναι ένα είδος δέντρου που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σύκο, και μπορεί κανείς να το συναντήσει στην περιοχή της νότιας Ινδίας και των τροπικών δασών της Μαλαισίας. Παράγει το μεγαλύτερο φρούτο από όλα τα δέντρα, με τον καρπό του να ζυγίζει έως 55 κιλά, να έχει μήκος που φτάνει τα 90 εκατοστά και διάμετρο μέχρι 50! 

Ένα ώριμο δέντρο μπορεί να παράγει περίπου 200 φρούτα το χρόνο!

Για τον λόγο αυτό, καθώς και χάρη στη θρεπτική του αξία, πολλοί ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει στην λύση του υποσιτισμού. Θεωρούν δηλαδή ότι η σύστασή του, η οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να είναι μία βιώσιμη διατροφική επιλογή για την καταπολέμηση της υποθρεψίας στους γηγενείς πληθυσμούς στην Ινδία.

Ένα ώριμο jackfruit έχει γλυκιά γεύση που μοιάζει με μπανάνα και ανανά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα. Από το φρούτο αυτό μπορούν να καταναλωθούν οι σπόροι του, από τους οποίους μπορεί να παραχθεί μέχρι και αλεύρι, καθώς επίσης η σάρκα και ο λοβός του.

Η γεύση του μοιάζει πολύ με αυτή του χοιρινού κρέατος όταν μαγειρευτεί, για αυτό χρησιμοποιείται, σαν υποκατάστατο, από πολλούς χορτοφάγους και vegans. 

 

Θρεπτική αξία ανά 100g Jackfruit

 

 

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

(ΣΗΔ ή RDA)

Ενέργεια

95 kcal

 

Υδατάνθρακες

23,25 g

 

Σάκχαρα

19,08 g

 

Φυτικές ίνες

1,5 g

 

Λίπη

0,64 g

 

Πρωτεΐνη

1,72 g

 

Βιταμίνες

   

Θειαμίνη

0,105 mg

9%

Ριβοφλαβίνη B2

0,055 mg

5%

Νιασίνη

0,92 mg

6%

Παντοθενικό οξύ

0,235 mg

5%

Βιταμίνη Β6

0,329 mg

25%

Φολικό

24 μg

6%

Βιταμίνη Α

5 μg

1%

Βιταμίνη C

13,7 mg

17%

Βιταμίνη Ε

0,34 mg

2%

Ιχνοστοιχεία

   

Ασβέστιο

24 mg

2%

Σίδηρος

0,23 mg

2%

Μαγνήσιο

29 mg

8%

Μαγγάνιο

0,043 mg

2%

Φώσφορος

21 mg

3%

Κάλιο

448 mg

10%

Νάτριο

2 mg

0%

Ψευδάργυρος

0,13 mg

1%

Νερό

73,5 g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πιθανά οφέλη για την υγεία

  • Η ποσότητα καλίου που περιέχει βοηθά στην ισορροπία των υγρών στο σώμα, προάγει τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης και της υγείας της καρδιάς και του νευρικού συστήματος. Το κάλιο, άλλωστε, είναι απαραίτητο και για τη καλή λειτουργία των μυών.
  • Επίσης διαθέτει χρήσιμες ποσότητες αντιοξειδωτικών ουσιών (βιταμίνες A, C, Eκαι καροτενοειδή), οι οποίες μας προστατεύουν έναντι των ελεύθερων ριζών που προκαλούν γήρανση και χρόνιες νόσους. Βελτιώνει, λοιπόν, την υγεία του δέρματος.
  • Επιπλέον, τα καροτενοειδή που περιέχει μας προστατεύουν ενάντια στην φλεγμονή, τον καρκίνο, τον καταρράκτη και τις χρόνιες νόσους.
  • Βελτιώνει την πέψη διότι περιέχει αρκετή ποσότητα φυτικών ινών.
  • Παρέχει περισσότερο μαγνήσιο από άλλα φρούτα, ακόμη και από την μπανάνα (η οποία περιέχει 27 mg/ 100 gr, ενώ το jackfruitαντίστοιχα 29), βοηθώντας στην υγεία των οστών.

Πως μπορούμε να το μαγειρέψουμε

Υπάρχουν διάφορες συνταγές που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο, προς το παρόν, όμως, κυρίως στα αγγλικά.

Η συνταγή που δοκίμασα και το αποτέλεσμά της απεικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία είναι η εξής:

Υλικά

  • 1 συσκευασία φυσικό Jackfruit200γρ (εγώ χρησιμοποίησα της εταιρείας LotaoBio που την βρίσκετε στα καταστήματα Green Family)
  • Λίγο αλάτι και πιπέρι

Για την μαρινάδα 

  • 1 κουταλιά της σούπας χυμό λεμονιού
  • 1 κουταλιά της σούπας σόγια σως
  • ½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
  • ½ κούπα γάλα αμυγδάλου (μπορείτε κάλλιστα να χρησιμοποιήσετε και οποιοδήποτε άλλο φυτικό γάλα)
  • 1 σκελίδα σκόρδο σε κομμάτια 
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού μπούκοβο
  • ¼ της κούπας κομμένο κρεμμύδι

Για το σερβίρισμα

  • Λάχανο
  • Ντομάτα 
  • Αβοκάντο 

Τρόπος παρασκευής

  • Ξεπλένουμε αρχικά σε ένα σουρωτήρι το jackfruit, το κόβουμε σε μικρά κομμάτια και το στραγγίζουμε.
  • Σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά για 4-5 λεπτά το κρεμμύδι και το σκόρδο. Μόλις χρυσίσουν τα κρεμμύδια, απομακρύνουμε το τηγάνι από την φωτιά.
  • Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε τα κρεμμύδια με το σκόρδο που έχουμε σοτάρει, το φυτικό γάλα, τη σόγια σως, το χυμό λεμονιού, το αλάτι και την πάπρικα, και τα πολτοποιούμε.
  • Τοποθετούμε το jackfruitσε ένα βαθύ μπολ και περιχύνουμε το παραπάνω μίγμα της μαρινάδας. Ανακατεύουμε τα υλικά. Αφήνουμε το μείγμα για τουλάχιστον 15-20 λεπτά.
  • Σε ένα τηγάνι προσθέτουμε λάδι τόσο ώστε να καλύπτει την επιφάνεια του και ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί, τοποθετούμε το jackfruitκαι μαγειρεύουμε για 6-8 λεπτά. 
  • …Έτοιμο! Μπορείτε να το δοκιμάσετε σε τάκος, τορτίγιες ή μπέργκερ ή να το συνοδεύσετε όπως εγώ με λαχανικά.

 

 

Βιβλιογραφία

  • Waghmare, R., Memon, N., Gat, Y., Gandhi, S., Kumar, V., & Panghal, A. (2019). Jackfruit seed: an accompaniment to functional foods. Brazilian Journal of Food Technology22.
  • Ghosh-Jerath, S., Singh, A., Magsumbol, M. S., Kamboj, P., & Goldberg, G. (2016). Exploring the potential of indigenous foods to address hidden hunger: nutritive value of indigenous foods of Santhal tribal community of Jharkhand, India. Journal of hunger & environmental nutrition11(4), 548-568.
  • Swami, S. B., Thakor, N. J., Haldankar, P. M., & Kalse, S. B. (2012). Jackfruit and its many functional components as related to human health: a review. Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety11(6), 565-576.
  • Joseph, J. (2019). Nutritional, Glycemic and Ecological Assessment of Green Jackfruit for Diabetes in Kerala.  J. Diab, 14-18.