Ένα φαγητό που συνοδεύεται από αναμνήσεις που ξεκινούν από την παιδική ηλικία.
«Φάε λίγο παιδί μου» τα λόγια της μαμάς και εγώ ανένδοτη...
Η γιαγιά παρέα με όλη την γειτονιά, βράζουν σε ένα μεγάλο καζάνι το σιμιγδάλι μαζί με το φρέσκο γάλα από το χωριό.
Μόλις είναι έτοιμος ο τραχανάς, τον ψιλοκόβουν και τον απλώνουν σε καθαρά σεντόνια, τραπεζομάντηλα και ταψιά παντού στο σπίτι!
Ας τον ετοιμάσουμε λοιπόν...
Υλικά για 2 μερίδες σούπα τραχανά με τυρί φέτα
- 1 κούπα ξινός τραχανάς
- 4 κούπες νερό
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κομμάτι τυρί φέτα
- Μπούκοβο
- Αλάτι
- 1 κουταλάκι της σούπας λιναρόσπορο για κάθε πιάτο
- Ψωμάκι πολύσπορο 1 φέτα / πιάτο
Εκτέλεση
Ρίχνουμε τέσσερις κούπες νερό σε μία κατσαρόλα και μόλις αυτό βράσει, ρίχνουμε τον τραχανά, το ελαιόλαδο, λίγο αλάτι και ανακατεύουμε συνεχώς.
Στην συνέχεια κόβουμε τη φέτα σε μικρά κομμάτια και, μόλις είναι έτοιμος ο τραχανάς, τη ρίχνουμε μέσα στην κατσαρόλα και αναμειγνύουμε καλά.
Χρειαζόμαστε περίπου 15 με 20 λεπτά μέχρι να είναι έτοιμη η σούπα.
Στη συνέχεια, τη βγάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε με λιναρόσπορο και μπούκοβο.
Συνοδεύουμε με πολύσπορο ψωμάκι φρυγανισμένο.
Λίγα λόγια για τα οφέλη του τραχανά
Ο τραχανάς παρασκευάζεται από αποξηραμένο πρόβειο ή γίδινο γάλα μαζί με σιμιγδάλι και αποτελεί παραδοσιακό ζυμαρικό με υψηλό ποσοστό πρωτεΐνών.
Ο ξινός τραχανάς προκύπτει όταν έχουμε αφήσει το γάλα να ξινίσει πριν το χρησιμοποιήσουμε για την παρασκευή του.
Θρεπτικά συστατικά ανά ½ φλιτζάνι ωμού τραχανά |
|
Θερμίδες |
398 kcal |
Υδατάνθρακες |
58,2 g |
Λίπη |
12 g |
Εκ των οποίων κορεσμένα |
7,1 g |
Πρωτεΐνες |
16,3 g |
Ο τραχανάς αποτελεί καλή πηγή πρωτεϊνών και ασβεστίου που προέρχονται από το γάλα.
Για το λόγο αυτό θεωρείται καλή τροφή για τα παιδιά δίνοντας τους παράλληλα ενέργεια.
Πλέον, βρίσκουμε συνταγές με τραχανά και στα πιο gourmet εστιατόρια, τα οποία τοποθετούν τον τραχανά στα μενού τους.
Μπορείτε να τον απολαύσετε με όποιο τρόπο θέλετε!