Σπανάκι: Γιατί να το βάλω στη διατροφή μου;

Το σπανάκι οι περισσότεροι το έχουμε συνδυάσει με τον Ποπάυ που τρωγοντάς το γινόταν τρομερός και δυνατός!
Η αλήθεια είναι ότι η περιεκτικότητά του σε σίδηρο δεν είναι τόσο μεγάλη όσο έχει επικρατήσει να λέγεται, όμως η διατροφική του αξία είναι ανεκτίμητη, μια και είναι πλούσιο σε πολλά θρεπτικά συστατικά και μας παρέχει πολλά οφέλη.
Περιέχει ω-3 λιπαρά οξέα, χαμηλά λιπαρά, υψηλή πρωτεϊνη, βιταμίνη Α, βιταμίνη Κ, φυλλικό οξύ, ασβέστιο, σίδηρο, μαγνήσιο και κάλιο.
Το βαθύ πράσινο χρώμα του προέρχεται από τα καροτενοειδή, ζεαξανθίνη, λουτείνη και β- καροτένιο στα οποία οφείλεται και η μεγάλη αντιοξειδωτική του ικανότητα, καθώς και η ιδιότητά του να προστατεύει από τον καρκίνο. Επίσης, χάρη σε αυτές τις ουσίες, δρα και προστατευτικά για τα μάτια μας!
Θα πρέπει, βέβαια, να επιστήσουμε τη προσοχή σε όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα με πέτρες στα νεφρά, διότι το σπανάκι είναι πλούσιο σε οξαλικά οξέα και ασβέστιο, τα οποία ευθύνονται για την δημιουργία τους.
Επίσης, όσοι παίρνουν αντιπηκτική αγωγή καλό θα ήταν να αποφύγουν την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας, διότι περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου επιδρά στη πήξη του αίματος.


Παρακάτω θα βρείτε μια από τις αγαπημένες μου συνταγές με σπανάκι.
Η συνταγή αυτή συστήνεται και σε γονείς ώστε να προσθέσουν εύκολα το σπανάκι στη διατροφή των παιδιών.


Υλικά για 4 μερίδες
• 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
• 1 κρεμμύδι
• 600 ml ζωμό, λαχανικών
• 250 γρ. κριθαράκι (αν είναι ολικής ακόμη καλύτερα)
• 300 γρ. σπανάκι
• 50 γρ. βούτυρο
• 1-2  κουταλιές της σούπας ανθότυρο για κάθε πιάτο (σερβίρισμα)
• 1 ματσάκι βασιλικό, φρέσκο, ψιλοκομμένο
• λίγο αλάτι
• λίγο πιπέρι


Εκτέλεση
• Σε μια κατσαρόλα σοτάρουμε σε 3 κ.σ. ελαιόλαδο το ψιλοκομμένο κρεμμύδι για περίπου 6-8 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
• Σε ένα μπρίκι ζεσταίνουμε τον ζωμό λαχανικών.
• Όταν το κρεμμύδι έχει μαλακώσει, προσθέτουμε το κριθαράκι και σοτάρουμε για λίγα λεπτά χωρίς να ζεσταθεί πολύ και καεί.
• Αφού έχουμε πλύνει και καθαρίσει το σπανάκι, σ' ένα κατσαρολάκι βάζουμε το σπανάκι και αφήνουμε να βράσει για 2 λεπτά. Όταν μαλακώσει, το σουρώνουμε και το στραγγίζουμε καλά ώστε να φύγουν τα επιπλέον νερά. Το κόβουμε στην συνέχεια σε μεγάλα κομμάτια.
• Ρίχνουμε αρκετό ζωμό στο κριθαρότο, ώστε να το καλύψει και ανακατεύουμε συνεχώς με μια κουτάλα. Μόλις έχει απορροφηθεί ο ζωμός, ρίχνουμε ακόμη μία κουταλιά και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία μαγειρεύοντας για περίπου 10-15 λεπτά.
• Βλέποντας ότι το κριθαρότο είναι έτοιμο και αφού το αφαιρέσουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το βούτυρο, το σπανάκι, τον βασιλικό και τέλος το αλάτι και το πιπέρι.
• Ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε λίγο να «ξεκουραστεί».
• Στην συνέχεια σερβίρουμε με 1-2 κ.σούπας ανθότυρο σε κάθε πιάτο.

Καλή όρεξη!


Εκτύπωση