Πως να μην τα κάνεις σαλάτα...

Πως να μην τα κάνεις σαλάτα...

Το πιο συχνό γεύμα που θα ακούσεις από κάποιον που προσέχει τη διατροφή του είναι η σαλάτα.

Για ποιον λόγο λοιπόν οι διατροφολόγοι επιμένουμε τόσο πολύ στην κατανάλωση σαλάτας; Πως θα επιλέξουμε τα συστατικά μίας θρεπτικής σαλάτας στην καθημερινότητά μας;

 

Ως τυχεροί κάτοικοι αυτής της ηλιόλουστης χώρας έχουμε το μεγάλο πλεονέκτημα να έχουμε άμεση πρόσβαση σε φρέσκα φρούτα και λαχανικά, τα οποία μάλιστα πολλές φορές προέρχονται από τον κήπο μας.

 

Η καθημερινή κατανάλωση φρέσκων λαχανικών μέσω της σαλάτας μας παρέχει μία πληθώρα θρεπτικών συστατικών τα οποία διατηρούνται και δε χάνονται κατά τις υψηλές θερμοκρασίας του μαγειρέματος.

Φροντίζουμε λοιπόν να καταναλώνουμε σαλάτες καθημερινά για τους εξής λόγους:

  • Τα λαχανικά είναι μία πολύ καλή πηγή ενυδάτωσης για το σώμα μας, μιας και αποτελούνται έως και 70% από νερό!

  • Είναι πηγή φυτικών ινών και για αυτό βοηθούν στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.

  • Πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών τα οποία δρουν αντιγηραντικά!

  • Ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα χάρη στη βιταμίνη C.

  • Περιέχουν ποικιλία βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

 

Για να κάνουμε όμως τη σαλάτα μας θρεπτική και χορταστική καλό είναι να έχουμε κατά νου τα συστατικά της.

Είναι πολύ εύκολο από θρεπτική να γίνει... παχυντική.

Ποια είναι τα μαγικά συστατικά;

  • Μία καλή βάση με ποικιλία λαχανικών π.χ. πράσινα φυλλώδη όπως ρόκα, μαρούλι ή καρότο με λάχανο.

  • Μία καλή πηγή λιπαρών όπως το αβοκάντο ή το ελαιόλαδο (προσοχή έως 2 κουταλιές της σούπας) ακόμη και οι ξηροί καρποί (αμύγδαλα, καρύδια) ή σπόροι όπως λιναρόσπορος, chia κτλ.

  • Ένα τρόφιμο που θα μας παρέχει τις πρωτεΐνες που χρειαζόμαστε, όπως κοτόπουλο, σολομός, τόνος, αυγό, λίγο τυρί τύπου μυζήθρα ή κατίκι που έχουν χαμηλότερα λιπαρά. Για τους vegan καλές εναλλακτικές είναι οι ξηροί καρποί, τα όσπρια, το tofu, το ταχίνι, η κινόα και φυσικά τα μανιτάρια.

     

     

Καλή σας δημιουργική σαλάτα λοιπόν!