«Αυτοσαμποτάρισμα», τι είναι και ποια η σχέση του με τη διατροφή;

«Αυτοσαμποτάρισμα», τι είναι και ποια η σχέση του με τη διατροφή;

Τι σημαίνει λοιπόν αυτή η περίεργη λέξη; Μπορεί να την έχετε ακούσει ξανά βέβαια..

Είναι, λοιπόν, με απλά λόγια η τρικλοποδιά που βάζουμε στο εαυτό μας κάθε φορά που ξεκινάμε μια καινούργια προσπάθεια ή κάνουμε μία αλλαγή στη ζωή μας.

Ακούμε λοιπόν μέσα μας μία φωνή η οποία λέει: «θα αποτύχεις», «τίποτα δε μπορείς να κάνεις σωστά». 

Πρόκειται δηλαδή για ένα τρόπο συμπεριφοράς που δεν είναι εύκολο να εντοπίσουμε από που προέρχεται. Συνήθως όμως από πίσω κρύβεται η χαμηλή μας αυτοεκτίμηση, οπότε κάθε φορά που έχουμε την καλή διάθεση να βελτιώσουμε κάτι στη ζωή μας, εγκαταλείπουμε την προσπάθεια.

Η συμπεριφορά αυτή είναι συχνή ανάμεσα στα άτομα που αποφασίζουν να κάνουν αλλαγές στη διατροφή τους. Συμβαίνει πολλές φορές κάποιος που θέλει να χάσει βάρος και τρέφεται πιο υγιεινά να ξεκινάει την προσπάθεια έχοντας υψηλά κίνητρα και με την πρώτη δυσκολία να νιώθει ότι δεν θα τα καταφέρει. Μόλις υποκύψει σε έναν πειρασμό παραιτείται από την προσπάθεια λέγοντας μέσα του «ήξερες ότι δεν θα τα καταφέρεις, ίσως θα ήταν καλύτερα να τα παρατήσεις, είσαι μία αποτυχία...»  χωρίς να συγχωρεί τον εαυτό του.

Είναι σημαντικό λοιπόν να μάθουμε να αντιμετωπίζουμε διαφορετικά τις «αποτυχίες μας» και να θυμόμαστε τα εξής:

-  Όταν ξεκινάμε κάτι πρέπει να έχουμε στον νου μας ότι δεν θα πετύχει από την πρώτη φορά.

-  Η μη ύπαρξη αποτυχιών σημαίνει έλλειψη προσπάθειας.

-  Κάθε αποτυχία είναι μία ευκαιρία για μάθηση! Σκεφτείτε τι μπορεί να σας μάθει μια αποτυχία, για ποιο λόγο συνέβη, τι θα κάνατε διαφορετικά την επόμενη φορά, τι σας έμαθε για τον εαυτό σας;

-  Οι αποτυχίες χαράσσουν τον δρόμο προς την ωρίμανση.

Ακόμη και οι πιο επιτυχημένοι άνθρωποι ξεκίνησαν το μονοπάτι τους με εμπόδια και αποτυχίες. Ορίστε και μερικά παραδείγματα:

-  Η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, η συγγραφέας του Χάρι Πότερ, προσπαθούσε να μεγαλώσει την κόρη της μόνη της χωρίς χρήματα και της πήρε 7 χρόνια να ολοκληρώσει το πρώτο βιβλίο της σειράς.

-  Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν, που θεωρείται από τα πιο μεγάλα «μυαλά» της εποχής μας, δεν μιλούσε έως τα 4 χρόνια του. Απέτυχε να περάσει στην Πολυτεχνική Σχολή της Ελβετίας και ο πατέρας του μέχρι τον θάνατό του τον θεωρούσε αποτυχημένο.

-  Ο Μάικλ Τζόρνταν,  ο οποίος θεωρείται από τους πιο διάσημους αθλητές, είχε απορριφθεί από την ομάδα μπάσκετ του σχολείου του.

-  Η Λέιντι Γκάγκα είχε υπογράψει σε μεγάλη δισκογραφική εταιρεία και μετά από 3 μήνες την απορρίψανε διότι «δεν έκανε για αυτούς».

Από τα παραπάνω μπορούμε να καταλάβουμε ότι πίσω από τις επιτυχίες κάποιου κρύβονται πολλές αποτυχημένες προσπάθειες. Αυτό που τους βοηθούσε και τους κρατούσε να συνεχίσουν στην κατάκτηση του στόχου τους ήταν η πίστη στον εαυτό τους!

 

 

Πηγή: Καλλιόπη Εμμανουηλίδου, "Γυρίζω σελίδα...στη χαμηλή αυτοεκτίμηση", Εκδόσεις Μεταίχμιο