Jackfruit, το νέο υποκατάστατο κρέατος που χρησιμοποιούν οι vegans.

Jackfruit, το νέο υποκατάστατο κρέατος που χρησιμοποιούν οι vegans.

Τι είναι λοιπόν αυτό το νέο φρούτο που όλο και περισσότερο βλέπουμε να χρησιμοποιείται από άτομα που ακολουθούν μία αυστηρή χορτοφαγική διατροφή;

Το jackfruit ή jack tree είναι ένα είδος δέντρου που ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σύκο, και μπορεί κανείς να το συναντήσει στην περιοχή της νότιας Ινδίας και των τροπικών δασών της Μαλαισίας. Παράγει το μεγαλύτερο φρούτο από όλα τα δέντρα, με τον καρπό του να ζυγίζει έως 55 κιλά, να έχει μήκος που φτάνει τα 90 εκατοστά και διάμετρο μέχρι 50! 

Ένα ώριμο δέντρο μπορεί να παράγει περίπου 200 φρούτα το χρόνο!

Για τον λόγο αυτό, καθώς και χάρη στη θρεπτική του αξία, πολλοί ισχυρίζονται ότι μπορεί να βοηθήσει στην λύση του υποσιτισμού. Θεωρούν δηλαδή ότι η σύστασή του, η οποία είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, μπορεί να είναι μία βιώσιμη διατροφική επιλογή για την καταπολέμηση της υποθρεψίας στους γηγενείς πληθυσμούς στην Ινδία.

Ένα ώριμο jackfruit έχει γλυκιά γεύση που μοιάζει με μπανάνα και ανανά. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο σε γλυκά όσο και σε αλμυρά πιάτα. Από το φρούτο αυτό μπορούν να καταναλωθούν οι σπόροι του, από τους οποίους μπορεί να παραχθεί μέχρι και αλεύρι, καθώς επίσης η σάρκα και ο λοβός του.

Η γεύση του μοιάζει πολύ με αυτή του χοιρινού κρέατος όταν μαγειρευτεί, για αυτό χρησιμοποιείται, σαν υποκατάστατο, από πολλούς χορτοφάγους και vegans. 

 

Θρεπτική αξία ανά 100g Jackfruit

 

 

Συνιστώμενη Ημερήσια Πρόσληψη

(ΣΗΔ ή RDA)

Ενέργεια

95 kcal

 

Υδατάνθρακες

23,25 g

 

Σάκχαρα

19,08 g

 

Φυτικές ίνες

1,5 g

 

Λίπη

0,64 g

 

Πρωτεΐνη

1,72 g

 

Βιταμίνες

   

Θειαμίνη

0,105 mg

9%

Ριβοφλαβίνη B2

0,055 mg

5%

Νιασίνη

0,92 mg

6%

Παντοθενικό οξύ

0,235 mg

5%

Βιταμίνη Β6

0,329 mg

25%

Φολικό

24 μg

6%

Βιταμίνη Α

5 μg

1%

Βιταμίνη C

13,7 mg

17%

Βιταμίνη Ε

0,34 mg

2%

Ιχνοστοιχεία

   

Ασβέστιο

24 mg

2%

Σίδηρος

0,23 mg

2%

Μαγνήσιο

29 mg

8%

Μαγγάνιο

0,043 mg

2%

Φώσφορος

21 mg

3%

Κάλιο

448 mg

10%

Νάτριο

2 mg

0%

Ψευδάργυρος

0,13 mg

1%

Νερό

73,5 g

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πιθανά οφέλη για την υγεία

Πως μπορούμε να το μαγειρέψουμε

Υπάρχουν διάφορες συνταγές που μπορεί να βρει κανείς στο διαδίκτυο, προς το παρόν, όμως, κυρίως στα αγγλικά.

Η συνταγή που δοκίμασα και το αποτέλεσμά της απεικονίζεται στην παραπάνω φωτογραφία είναι η εξής:

Υλικά

Για την μαρινάδα 

Για το σερβίρισμα

Τρόπος παρασκευής

 

 

Βιβλιογραφία